Test av Withings Aura «smart sleep system»

Ikke alt som kommer fra frankrike er ost, vin og baguette. Frankrike har også det siste tiåret lykkes i å bygge opp en verdensledende helseteknologi-industri. I spydspissen av denne industrien, finner vi selskapet Withings. Withings fokuserer særlig på den tredjedelen av tiden vi bruker livet vårt i sengen til å sove. Denne stadig voksende nisjen innen helseteknologi, går hånd i hånd med at stadig flere av oss sliter med å få nok søvn, og ikke minst å sove på riktig tidspunkt.Til å hjelpe forbrukerne med å administrere egen søvn, leverer Withings blant annet høyteknologiske armbånd som overvåker søvnrytmen og aktiviten om natten for å gi deg årsakene til at du ikke føler deg helt uthvilt etter natten. Withings er langt i fra den eneste som leverer armbånd, alt fra japanske Sony til sportsutstyr produsenten Nike har kastet seg inn på markedet, men få har greid å lage like presis teknologi til prisene Withings greier å holde.

Men hva godt er det å vite når du burde våkne opp, etter du har våknet? Det er liten trøst i å vite at du ideelt sett burde våknet klokken 8 for optimalt energinivå, når du endte opp med å sove til klokken 10. Withings har imidlertid tenkt samme tanke, og nå er svaret kommet; Withings Aura. Med Withings Aura slipper du å huske å ta på deg armbånd, stille vekkerklokken og hjelper deg attpå til med å falle i søvn, om vi skal tro produsenten selv. Men hvor godt fungerer Withings Aura i praksis? Lever den opp til hypen og reklamebrosjyrene? Og er den verdt pengene? Vi har prøvd Withings Aura og gjort oss opp en grundig mening om dette og mer.

Men hva godt er det å vite når du burde våkne opp, etter du har våknet? Det er liten trøst i å vite at du ideelt sett burde våknet klokken 8 for optimalt energinivå, når du endte opp med å sove til klokken 10. Withings har imidlertid tenkt samme tanke, og nå er svaret kommet; Withings Aura. Med Withings Aura slipper du å huske å ta på deg armbånd, stille vekkerklokken og hjelper deg attpå til med å falle i søvn, om vi skal tro produsenten selv. Men hvor godt fungerer Withings Aura i praksis? Lever den opp til hypen og reklamebrosjyrene? Og er den verdt pengene? Vi har prøvd Withings Aura og gjort oss opp en grundig mening om dette og mer.

Design

Noe av det mest tiltalende med Withings Aura er at det på tross av å være et høyteknologisk helseprodukt, ikke ser ut som det er noe du har lånt hos det lokale legekontoret. Tvert imot smaker formene av dansk og nordisk design. Lampen er i aller høyeste grad moderne, uten at den glir over i å bli en klisjé på seg selv. Heller tvert imot synes den å være riktig så tidløs der den står på nattbordet og blomstrer.

Om inspirasjonen til Withings Aura er hentet fra billykter eller havet, er ikke godt å si, men vi velger å helle mer mot lanterner enn billykter, uten at den på noen måte fremstår som svært maritime utover i avrundingene. Designet er dog ikke bare spekket med undertoner som peker i alle retninger, men også funksjonelt og brukervennlig. Det er enkelt å skifte mellom de ulike programmene, og materialene som er valgt fremstår som solide og fornuftige. Mindre kan man heller ikke forvente, prisen tatt i betraktning.

Funksjonalitet

Withings Aura scorer svært høyt hos oss på brukervennlighet. Det må helt klart sies å være et stort fremskritt at man går vekk fra å måtte sove med armbånd, stille inn innstillinger og finjustere produktene før de fungerer optimalt. Withings Aura fungerer så bra at det nesten er litt skummelt å tenke på hvor teknologien vil være om ti år.

Et minus med Withings Aura er imidlertid at du enn så lenge må bruke et produkt som kjører på iOS (Apple sitt operativsystem). En Android-app er lovet å skulle komme, men for å kunne bruke lampens fulle funksjonalitet med søvnovervåkning, er du avhengig av må kunne kommunisere via blåtann med et Apple-produkt. Er du allerede bruker av Apple imidlertid, kan du glede deg – for dette er virkelig enkelt i bruk. Vi prøvde både på iPhone og iPad, og har ingenting å utsette på appen. Det er enkelt å navigere, og tydelig hvor du skal klikke. Igjen, her er det lett å la seg rive med, men selv prisen tatt i betraktning så er dette god valuta for pengene.

De ulike lys alternativene, er parret opp med ulike sett med lyder som skal matche lyset. For eksempel vil solnedgang gi deg et rødlig lys, sammen med lyder fra havet. Lukk øynene, og la deg hennføre! Svært gledelig er det også at det er mulig å variere lydbruken utover standardinnstillingene. Havet er vel og bra, men en måned i strekk med bølgeskvulp er litt i meste laget. Et år ville vært uholdbart, og mest sannsynlig ført til at lampen ble satt vekk.

En ulempe med Withings Aura er dog at de samme valgmulighetene ikke gjelder for lyset. Fordi lyset styres av en algortime basert på din søvn, er det ikke mulig å overstyre denne. Det er nok til det beste totalt sett, men en tilvenningssak er det definitivt. Det er en forholdsvis kort vei mellom gammelt og nytt.

For samtidig som dette er vårt største ankepunkt med Withings Aura funksjonalitet, er det samtidig Withings Auras komparative fortrinn ovenfor konkurrentene. Algoritmen deres er nemlig hvor de brillijerer. Velger du oppvåkningsprogrammet for lampen, vekkes du nemlig opp med et blålig lys og en melodi, på akkurat der hvor Withings Aura beregner du er mellom to søvnsykluser. Dette gjør at du ikke vil få et helt presist klokkeslett å forholde deg til, noe som for de med en svært stram tidsplan kan bli problematisk, men igjen så kan jo dette løses ved å ta en tidligere kveld.

Vi liker også at Withings Aura kommer med egen port for å kunne lade iPhone eller andre Apple-produkter. Har du mangel på støpsler på soverommet, er det med andre ord ikke et problem. Det gjør uansett det mer stilrent på soverommet, og hindrer kabelkaos også der. Bare at det er tatt med og inkludert, er et veldig godt eksempel på hvor gjennomtenkt Withings Aura fremstår. Det er tydelig at det er lagt mye tid, penger og energi ned i kritisk utvelgelse av hvilke funksjoner og muligheter man skulle ha med, og hvilke man skulle la forgå til fordel for brukervennlighet og minimalisme. Withings Aura fremstår nemlig aldri som overfylt og nedlesset.

Om du er nysgjerrig på hva som foregår mens du er i drømmeland, kan du glede deg til å følge med på databanken til Withings Aura. Allerede etter en natts bruk, kan du følge med på spennende og smakfulle grafer over din søvnrytme, og sammenligne hvor mye søvn du fikk opp mot ditt personlige mål. Du kan også se vektingen mellom dyp søvn, og lett søvn, noe som i seg selv er interessant, men for deg som er interessert i å se nærmere på «lucid dreaming», er en gullgruve av informasjon.

Selv om vi her er full av lovord om Withings Aura, og det virkelig er et godt produkt, så savner vi mer informasjon i databanken. Mer spesifikt kunne vi ønsket oss individuelt tilpasset rådgivning om hvordan man kan oppnå bedre søvnkvalitet og hvilke faktorer som ødelegger for søvnen. Vi føler ikke vi er urimelig i kravene våres. Withings Aura lover å være mer enn et armbånd, også på overvåkningsdelen, og vi synes derfor også det er dårlig at det ikke presteres bedre.

Det er imidlertid nybrotts arbeid som gjøres av Withings Aura her, og nisjen er kun i sine første barneår. Helseteknologi er spådd å være en av de rasket voksende bransjene i årene fremover, og ettersom Withings Aura gir deg selv kontrollen over dataene som samles inn, er det bare å glede seg til å se hva tredjepartsleverandører av apper kan komme opp med de neste årene. Hvor lurt og hvor mye man eventuelt skal dele med selskaper på andre siden av jordkloden, blir dog et annet spørsmål som den enkelte må gjøre seg opp en mening om.

Konklusjon

Withings Aura lever i stor grad opp til forventningene, selv om den svikter noe når det kommer til dataanalysen. Vi synes valgmulighetene er flott, og innser at det antakeligvis er ganske så meningsløst å bruke penger på helseteknologi om man ikke har som intensjon å la teknologien styre showet. Vi synes derfor at det ikke er spesielt problematisk at vi ikke kan overstyre lysfunksjonene. Ei heller plager det oss at vi ikke kan fininnstille vekkningstidspunktet, men overlater jobben til Withings Aura. I unntakstilfeller er det ikke verre enn å dra ut kontakten og sette på vekkerklokken. Man må dog være klar over at dette er helt ny teknologi som kun er i begynnelsen av sine fødeår. Utviklingen vil de neste årene være enorm, om vi skal tro analytikerne. Om du vil ha en forsmak på hva som er i ventet, og heller enn å irritere deg over begrensningene, bør du definitivt kjøpe nå. Det er ingen grunn til å sove dårlig nå, i frykt for at noe bedre lanseres om noen år og gjør Withing Aura avleggs. Vår spådom er at produktet i stor grad vil stå seg, og at tilbehør og app’er er der hvor den største utviklingen vil komme.

  • Funksjonalitet
  • Design
  • App
4.7

Sammendrag

Withings Aura lever i stor grad opp til forventningene, selv om den svikter noe når det kommer til dataanalysen. Vi synes valgmulighetene er flott, og innser at det antakeligvis er ganske så meningsløst å bruke penger på helseteknologi om man ikke har som intensjon å la teknologien styre showet. Vi synes derfor at det ikke er spesielt problematisk at vi ikke kan overstyre lysfunksjonene. Ei heller plager det oss at vi ikke kan fininnstille vekkningstidspunktet, men overlater jobben til Withings Aura.

Kommentarer