669 barn ble reddet fra den sikre døden i gasskammeret – av én mann


Annonse:


Sir Nicholas Winton var en av hverdagsheltene fra 2. verdenskrig. Han reddet 669 jødiske fanger i datidens Tsjekkoslovakia fra den sikre døden i konsentrasjonsleiren. Mange av dem som ble reddet var barn og unge. I tiår senere levde Winton i stillhet, helt frem til denne spesielle dagen.

Den britiske fjernsynskanalen BBC fant i 1988 frem til denne rørende historien og ville endelig gi helten den honnøren han fortjente.

De inviterte Winton til TV-studioet og plasserte ham i første rekke. På plassen ved siden av ham satte de også en spesiell person.

Sir Nicholas Winton - en hverdagshelt

Sir Nicholas Winton – en hverdagshelt

BBC fant under forberedelsene til sendingene listen over personer som Winton i sin tid brakte ut av landet og bort fra gasskammeret. En av de personene, som alle var barn den gang, satt altså rett ved siden av redningsmannen.

Vera Diamant - reddet av Nicholas WInton

Vera Diamant – reddet av Nicholas WInton

Det dreide seg om Vera Diamant, her på et bilde fra barndommen. Hun kunne takke Nicholas Winton for livet…

Vera Diamant - barndomsbilde

Vera Diamant – barndomsbilde

…og kastet seg rundt halsen på sin redningsmann da hun fikk vite at han satt rett ved siden av henne. Men historien stoppet ikke der! Da programlederen ba alle som hadde Winton å takke for livet om å reise seg, viste det seg at Vera ikke var alene i salen!

Mange overlevende takket Nicholas Winton

Mange overlevende takket Nicholas Winton

Sir Nicholas Winton er en sannhaftig hverdagshelt som vi alle burde takke – se den rørende videoen og del den gjerne med andre!


Annonse:


Kommentarer